F-Rallisarja

Uutiset

”Pastori” kymppi-kerhoon ja senioriksi


08.01.2017

Lahden Urheiluautoilijoita edustava Pasi ”Pastori” Valkonen on pitkän linjan autourheilija. Kipinä autourheiluun ei ole yllätys, sillä äitiä ja veljiä myöden kaikki ovat autourheilutoiminnassa mukana. Ensi kosketus kilpa-autoon on jo 70-luvun alkupuoliskolla, kun isäpuolen luotsaaman Ford-huollon pihaan ilmestyi Timo Mäkisen COLT-Escort mk1. Moinen autokauneus on silmiä hivelevää tänäkin päivänä.

Myöhemmässä vaiheessa 80-luvun alkupuoliskolla liikkeessä työskenteli muuan Olli Mertsalmi, jonka kilpureiden rakentelua myös tietenkin innokkaasti seurattiin.

 

Aluksi kartturina

Kilpailuissa Pasi aloitti kartanlukijan hommat vuonna 1997 Tähtihovi-rallissa, aina räväkästi ajaneen edesmenneen Tomi Parviaisen kartturina. Keskeytys ulosajoon tuli ekassa kisassa ja monesti myöhemminkin. Tien riittäessä tulos oli yleensä kärkipäässä.  Kyllähän siinä tietysti yleisökin monesti hieman odotti suorituksia. Tiettävästi Toni Gardemeisterkin joskus oli ääneen huutanut.  – Ei vielä vaihdeta paikkaa, Parviainen tulee kohta.

Vuonna 1998 Pasi alkoi istua myös Arto Kumpulaisen Starletin kyydissä F-cupissa. Aikaa, jolloin peltivanteet ja 4k-moottori olivat vielä monilla käytössä. Tasainen hyvä suorittaminen jatkui jo kolmatta vuotta, kun vuonna 2000 kesällä oli vuorossa Lempäälän F-cup. - Saatiin 5k-moottori Billett-kannella, se kyllä perkasi niin julmetusti. Sen äänen ja voiman tunteen muistan vieläkin. Hätyyteltiin muutamilla pätkillä ihan kuuminta kärkeä, kunnes perä räjähti ek6:lla. Kisaan valmistautumisessa oli monia vastoinkäymisiä ja sitten alkoivat Billettejä kieltämään, kausi loppui osaltamme Lempäälään, muisteli Pasi.

Vuosi 2001 kului Jarkko Matsin kanssa Starletilla F-cupia ajellessa, hieman rikkonainen kausihan siitä muodostui kaiken kaikkiaan.

Seuraava vuosi sisälsi menestyksekkään visiitin Petri Kumpulaisen kyydissä Hotelli Jämsä-rallissa, jonka jälkeen loppukausi meni Vesa Rajalan (sen Lahtelaisen Vesan) kartanlukijana NuortenSM:ssä Peugeot 306 S 16:lla. Lisäksi Pasi istui Sami Jaakkolan Anglian kyydissä Historic-sarjassa. Kausi 2002 päätettiin Revontuli-rallissa Vesan juuri valmistuneella Honda Civic TypeR:llä.

 

Nuorten SM:ää

Vuode 2003 istui Pasi Vesan kyydissä NuortenSM:ää. Loppukaudesta sitten oli jo nuottiakin Ralli SM:ssä.

Seuraava vuosi jatkui Vesan ja Civicin kanssa Nuorten SM:ään panostaen. Tuloksena olikin NuortenSM:n loppupisteissä neljäs sija. Vielä vuosi 2005 kului edelleen Vesan ja Civicin kanssa, Nuorten ja Yleisen SM:ää kiertäen.

Kausi 2006 istuttiin F-cupin A-junioreissa Rauno Palvasen Starletissa kartanlukijana. - Kankaanpäässä otettiin kaato, joka oikeutti korinvaihtoon. Uusi kori oli jo tekeillä muutenkin, mutta kyllä siinä pitkiä päiviä tehtiin Patjaksen autourheiluperheen avulla. Seuraavassa kisassa oltiin suunnitellusti viivalla, Pasi muisteli.

 

Ratin taakse

Vuoden 2006 Black Rocket-rallista alkoi Starletilla myös varsinaisesti kuljettajan ura. Vuodesta 2007 alkaen Pasi on pääasiassa ollut kuljettaja, muutamia kartanlukuun tehtyjä hairahduksia huomioimatta. F-sarjaa on kierretty ykköskuljettajana vuodesta 2007, ilman että yhtään osakilpailua on jäänyt välistä. Autourheilu on elämäntapa, joka tarkoittaa että miltei kaikki tekeminen liittyy autoon tai autourheiluun. Tallilla vietetyt yöt, milloin tekniikan, milloin koritöiden parissa ovat suuri osa elämänsuolasta.

203 kisaa kartturina, noin 170 kilpailua kuljettajana, n.15 sprinttiä, arviolta parikymmentä kilpailua 0-autotehtävissä jne.

 

Huippuhetki vuoden 2014 vetomies-kisa

Parhaaksi saavutuksekseen monien hyvien muistojen joukosta Pasi nosti Vetomies 2014-kilpailun, jossa hän sijoittui Jani Kopran kanssa sijalle 8.

Tässä kohtaa kysymyksiä piti vaikeuttaa entisestään, joten seuraavaksi kysyttiin miksi nuoruuden vahvat Ford-kannukset ovat vaihtuneet Toyotaan? Pitkän mietinnän jälkeen vastaus oli, että ”kenties 90-luvun lopulta peräisin oleva vahva Toyotan tekniikan tuntemus on kaiken tämän takana. Tuttu peli. ”

Mikä sai miehen ilmoittautumaan Senioreihin tälle kaudelle?  ”Kyllä kyseessä on ihan puhtaasti kokeilunhalu, ei tässä nyt enää aivan poikasia olla. 10 vuotta sarjaa jo kierretty niin hyvä hakea hieman vaihtelua.”

Pasin suurin fani on kummipoika Patrik, jonka lempipuuhaa on kummisedän ajamisen katselu netistä. Tähän yhteyteen otetaankin yksi muisto syksyltä. Pasi oli teamin kauden päättäjäisiä marraskuussa viettämässä mökkeillen. Iltayön pimeydessä mökin oveen koputetaan ja ovelta kuuluu kysymys, ”Onko Pasi Valkonen täällä?” Selviää, että henkilö kuuluu Aarne Toivo & opetuslapset-ryhmään, joka usein rallien toimintapaikoilla tavataan. Hetken kuluttua mökissä on vieraana lukuisia ammattikatsojia jotka olivat aiemmin nähneet tutunnäköisen huolto-auton. Siinä kilpaa muistellaan monenlaisia suorituksia ja Pasi on silminnähden liikuttunut siitä, että häntäkin penkalla odotetaan ja kannustetaan vaikka ei voitosta ajetakaan. Tätä on ralliautoilun henki parhaimmillaan!

 

Lahden UA vahvasti mukana F-rallisarjassa

Tätä kirjoittaessa voidaan todeta, että Lahden UA:ta edustavat F-rallisarjassa alkavalla kaudella 5 autokuntaa. Pasi Valkonen Senioreissa, Kimmo Rostedt A-junioreissa, Jarkko Kohtaniemi, Rasmus Laaksonen ja Ari Petlin B-junioreissa.

Voidaanko ryhmää kutsua nimellä ”Pastori” ja opetuslapset? Kohtaavatko Aarne Toivon ja ”Pastorin” opetuslapset kauden aikana? Sen näemme tulevan kauden aikana, muistakaa, F-rallisarja on parasta paikan päällä!

 

Kuvateksti: 

Pasi tarkastamassa rengaspaineita valmistautuessaan Neliöx Rallisprintiin

 

Teksti ja kuva: Jani Seppälä


Takaisin uutisiin