F-Rallisarja

Uutiset

Ajopukujen brodeeraus


01.02.2017

Arctic Lapland Rallyn katsastuksessa seurattiin pitkästä aikaa myös ajovarusteiden kuntoa eikä ainoastaan ns. ”leimoja”. Kun varusteet otettiin kassista ulos, löytyi rikkinäisiä hansikkaita sekä ajokenkiä. Lisäksi katsastuksessa puututtiin ajopukujen brodeerauksiin. Tästä lienee lähtenyt liikkeelle huhuja, jotka osittain pitävät paikkaansa ja osittain eivät. Tietyt sosiaalisen median kanavat tarjoavat oivan reitin näille huhuille ja ns. ”varmoille tiedoille”, mikä valitettavasti kasvattaa yleensä nämä huhut uskomattomiin mittasuhteisiin.

 

Rallin lajipäällikkö Henrik Frank avaa hieman tilannetta.

– Arctic Lapland Rallyn katsastuksessa on hylätty tietojeni mukaan muutamia ajohaalareita, joissa mainosbrodeeraus on toteutettu isolta alueelta niin, että brodeeraus on mennyt läpi kaikkien haalarin kolmen kerroksen. Tämä siis tarkoittaa sitä, että tuolta alueelta haalari ei enää täytä niitä turvallisuusmääreitä (tulelta suojaavuus) joita varten haalaria ylipäänsä käytetään. Koko homman ydin on siinä, että kolmikerroshaalarin suojaavuus perustuu siihen, että kerrosten välissä on ilmaa. Mikäli kerrokset on brodeerattu ns. ”puhki”, häviää tuo ominaisuus, jolloin suojaominaisuus kuumuutta vastaan heikkenee oleellisesti.

 

Tämä on ihan normaali sääntöjen mukainen asia, ja asiaan on kiinnitetty huomiota jo aikaisemminkin kilpailuissa. Eli brodeeraus tulee toteuttaa aina niin, että se lävistää vain haalarin päällimmäisen kerroksen.

 

Kyseessä ei ole mikään sääntömuutos, uusi tulkinta tai kilpailijoiden ajojahti, jolla haluttaisiin ihmiset ostamaan uusia varusteita. Kyseessä on ainoastaan kilpailijan omaan turvallisuuteen vaikuttava tekijä.

 

Asian voi helposti kokeilla kotona käytännössä, tarttumalla yksikerroksisella käsineellä tulikuumaan esineeseen, ja verrata asiaa siihen, jos samaan esineeseen tarttuu useampi kerroksisella käsineellä,  jossa kerrosten välissä on ilmaa.

 

Lajipäällikköön on ehditty ottamaan yhteyttä asian tiimoilta moneen otteeseen.

– On kysytty, saako haalareihin enää ommella edes merkkejä ja pitääkö ostaa uudet haalarit kokonaan. Saa ommella merkkejä, kunhan käyttää ommellessa harkintaa. Tulee ymmärtää, että merkin ompeleminen ajopukuun ja ajopuvun brodeeraus ovat kaksi täysin eri asiaa. Merkit on täysin luvallista harsia päällimmäiseen kerrokseen kiinni, päättää Frank.

 

Kuva: Ei näin


Takaisin uutisiin