F-Rallisarja

Uutiset

F-rallisarja 2017 avattiin melkoisella pommilla


26.01.2017

Kun neljä vuotta F-Cup/F-rallisarjaa hallinneet Volvo-pilotit Jaska Nuorala ja Tero Salminen olivat poissa F-rallisarjan avauskisasta, oli kunkun paikka auki. Tuskin monikaan olisi heittänyt ropoa Henri Niemen puolesta, sillä ralli oli laihialaiselle vasta ensimmäinen yleisessä luokassa.

 

Kun rallin erikoiskoe kulkee lähes kotipihan läpi, ei voi välttyä kokemasta rallin huumaa. Niin kävi Henrillekin.

– Seurattiin tarkasti kaikki rallit. Lopulta kävimme yhtä aikaa Mäkisen Nikon kanssa tutkinnon, kertoi Henri miten kiinnostus autourheiluun heräsi.

 

Käydäänpä Henrin uraa läpi, että mies tulee tutuksi.

 

B-junnuna kakkossijoja

Nuorukaisten uran alut erosivat melkoisesti, kun Niko pari vuotta nuorempana aloitti nuorten luokasta, niin Henri puolestaan hommasi Opel Astran heti armeijasta päästyään kilpaillen B-junnuissa.

 

Ensimmäinen kisa oli vuoden 2014 Neste Puistohulmi-ralli, joka oli silloin hissen osakilpailu. Henri ajoi silloin B-junnujen kakkoseksi häviten seurakaveri Petri Koskiselle reilut kymmenen sekuntia. Tänä vuonna A-junnuissa kilpaileva Petri ajoi neljä pohja-aikaa, mutta ajoi Henrikin yhden pohja-ajan heti ensimmäisessä kilpailussaan.

 

Seuraavaksi oli vuorossa Salon Teijo-Talot ralli, joka oli myös hissen osakilpailu. Siellä laihialainen ajoi myös kakkoseksi voittaen F-ryhmän reilulla 40 sekunnilla.

 

Salon jälkeen onnetar näytteli takapuoltaan, samalla kun Astra rupesi kenkkuilemaan, ja vasta syyskuun alussa Uudenkaupungin ”junnu-SM:ssä” auto pelasi ja Henri luokkansa kakkonen ja junnujen toiseksi nopein heti Viitalan Joni jälkeen.

 

Vuonna 2015 Cupia

Seuraavana vuonna Henri lähti F-Cupiin tavoittelemaan A-junnujen mestaruutta.

– Avauskisa Heinolassa alkoi hienosti ykköspätkän kakkossijalla, mutta sitten ajoin ulos heti seuraavalla. Urjalassa sitten voitin luokkamme, mutta jäin yleiskilpailun neljänneksi. Meillä oli hieman polttoaineongelmia, Henri manasi.

 

Maaliskuinen kolmas osakilpailu Lahdessa päättyi Henrin osalta keskeytykseen kolmospätkällä kakkossijalta teknisiin ongelmiin. – Huono kausi jatkui myös elokuun lopulla Kiteellä. Avauspätkä meni ajan puolesta hyvin, mutta kukaan ei varoittanut loppupään hurjasta hypystä ja kisa päättyi pätkän jälkeen, jutteli Niemi.

 

Kaksi viimeistä osakilpailua oli sitten Henrin juhlaa. Ensin oli kotikisa Laihialla, kuusi erikoiskoetta ja pohjat jokaiselle. Voittomarginaali venyi puolentoista minuutin mittaiseksi. Eikä kisan nopeimpaan Tero Salmiseen ollut eroa kuin reilu kymmenen sekuntia.

Päätösosakilpailussa Henri näytti myös kyntensä. Hän oli viidellä erikoiskokeella seitsemästä nopein. Heti perään tuli toinen A-junnujen voitto reilun minuutin erolla kakkoseen. Samalla Henri oli Joonas Kolehmaisen ja Petteri Salmisen jälkeen koko kisan kolmanneksi nopein.

Vaikka Henri sai pisteitä vain kolmesta osakilpailusta, hän nousi hyvän loppukirin ansiosta Cupissa viidenneksi.

– Hyvän loppukauden jälkeen, kun nousupisteet eivät täyttyneet yleiseen, päätin satsata rallin juniorimestaruussarjaa vuonna 2016.

 

Junnu SM vuorossa 2016

Junnu-SM Heinolassa alkoikin komeasti. Niemi ajoi pohjat kahdelle ensimmäiselle pätkälle. Mutta 16 sekunnin johto kuivui kokoon, kun tekniikka petti jälleen kerran ja keskeytys oli edessä.

 

Toisessa osakilpailussa Limingassa Niemi oli sitten luokkaykkönen ja SM-junnujen nopein. Loppukauden kisoissa tekniset ongelmat pitivät miehen pisteittä.

 

Sprintissä mies kävi Anjalankoskella saakka.

– Sprintti jäi viime vuoden ainoaksi sorakisaksi, jonka pääsin maaliin. Siellä oli junnujen ralliluokan kakkonen, selvitti Henri. Ankkalinnan sprintin muuten voitti vuoden 2015 Cupin A-junnumestari Veli Vesala. Heinolassa kaksikko on ensi kertaa rallin yleisessä luokassa vastakkain.

 

Nyt sitten F-rallisarjaa

Sarjan avauskisa oli siis Henrin ensimmäinen yleisen luokan kilpailu.

– Kyllä se voitto oli melkoinen yllätys. Yritettiin kyllä tulla sen, minkä päästiin. Onneksi auto pelasi, kiitteli Henri. Miehen voitto oli jo yllätys, mutta voittomarginaali oli superia. Ja niin kuin Juha Rytkönen Hanaa-lehden haastattelussa sanoi, että jos Niemen vauhti pysyy samana Heinolassa, muut ajavat vain hopeasta.

 

Henri lähtee kuitenkin nöyränä Heinolaan.

– Ainahan sitä toivonut, että menestyy. Onhan se aivan uutta liimata numero 1 kylkeen. Nyt ei ole kuin etuautojen jarrutusjäljet tiessä. Aina ennen on voinut mennä hieman pidemmälle jarrutuksissa kuin muut.

 

Miten Heinolassa?

Heinolassa on alla kaksi keskeytystä.

– Toivotaan, että kolmas kerta toden sanoo. Päästään menestyksekkäästi maaliin, toivoi Henri.

 

Tulevaisuus

Mitä sitten Henrillä on mielessä jatkossa.

– Tälle vuodelle on vain yksi tavoite. Kun avauskisa meni noin hyvin, niin tavoitellaan sitten menestystä koko kaudelle.

 

Laihialainen on jo käynyt nuottikoulutuksen.

– Totta kai haluan ajaa jatkossa myös SM-sarjaa. Olen Nikon Jonin kanssa jonkin verran harjoitellutkin. Katsotaan sitten jatkossa, mutta nyt keskitytään F-rallisarjaan.

 

Henri on ajanut koko lyhyen uransa samalla Astralla, jonka hän hankki uran alussa.

– Autossa on enää oikeastaan sitä Astraa, minkä ostin, vain kori. Olen rakentanut autoa itse ja myös huollan sen. Vähitellen autosta on tullut entistä parempi, jutteli Henri.

 

Kuka Henri Niemi oikein on?

Henri on 22-vuotias ja ammatiltaan Henri on ajoneuvoasentaja. Pari vuotta sitten tehdyn sukupolvenvaihdon jälkeen nuori mies on myös maatalousyrittäjä. Sen lisäksi Henri aloitti insinööriopinnot Auto- ja Konetyötekniikka alassa Seinäjoella.

 

Henrin menoa vauhdittaa

Snapon, Lapuan Piristeel Oy, Jannen Paja Oy, Maanrakennus Kasit Oy ja Alanen Group.

 

Henrin menoa voit seurata facebookista Niemi Racing, käy heti tykkäämässä.

 

Henri ajonäyty Limingan EK-kakkoselta

 

Kuvat: ajokuva Marko Kyöstilä

Kasvokuva: Jussi Hannula


Takaisin uutisiin