F-Rallisarja

Uutiset

F-rallisarja vs F-Cup - AKK Motorsport ry:n rallin lajiryhmä haluaa oikaista virheelliset tiedot


18.12.2015

Suomen suosituin rallisarja, F-cup, nostattaa välillä suuriakin tunteita harrastajien ja rallifanien keskuudessa. Viime aikojen myllerrykset ovat hämmentäneet rallikansaa. Hämmennystä ei ole lainkaan vähentänyt kentällä ja erilaisilla some-palstoilla liikkuvat huhut, väärinymmärrettynä tai tietämättömänä kirjoitetut kommentit tai jopa aivan tarkoituksenhakuisesti väärää tietoa levittäen tehdyt kirjoitukset. Tämän takia AKK Motorsport ry:n rallin lajiryhmä haluaa oikaista virheelliset tiedot sekä taustoittaa miksi nykytilanteeseen on päädytty.

1) Lajiryhmälle kantautui jo talven aikana kielteistä palautetta niin kilpailijoilta kuin osakilpailuiden järjestäjiltä uuden sarjakoordinaattorin toimista.

Tilanne rauhoittui toukokuisen osakilpailujärjestäjien yhteispalaverin jälkeen, jolloin myös lajiryhmä oletti, että tilanne korjautuu, ja uusi koordinaattori löytää hiljalleen yhteisen sävelen kaikkien osapuolten kesken.

Kun päästiin syksyyn, alkoi keskusteluissa ja viesteissä pinnalle nousemaan tyytymättömyys sarjapromootiota kohtaan. Osakilpailujärjestäjät olivat tyytymättömiä tiedonkulkuun ja viestintään sekä sarjan markkinointiin. Sovittuja ja luvattuja asioita ei heidän mukaan kaikilta osin oltu hoidettu kuten piti. Esimerkiksi luvatut opasteet ja mainoskyltit jäivät toimittamatta.

Samankaltaista viestiä kuului myös kilpailijoiden keskuudesta. Sarjapisteiden päivitys oli niin ja näin, TV-lähetysten taso oli heikentynyt, tiedotusta ja markkinointia ei hoidettu kunnolla. Myös koordinaattorin heikko kommunikaatio kilpailijoiden suuntaan herätti paljon ihmetystä. Kuljettajille tuli tunne, että joka asiassa mentiin sieltä, missä aita on matalin.

Suureen pettymyksen kauden lopulla aiheutti sarjan päätöskilpailussa jakamatta jääneet Autoracingin lahjakortit. Selityksenä oli, että RiiUA:n jakamat yleiskilpailupalkinnot kuittasivat promoottorin palkintovaatimuksen.

2) Marraskuun 7.pvä. Järjestettiin kuluvan kauden palaute- ja tulevan kauden järjestäjien yhteispalaveri. Asioita käytiin paikoin hyvinkin tarkkaan lävitse, mutta ihmetystä herätti se, ettei tapaamisesta laadittu minkäänlaista muistiota sovittujen ja luvattujen asioiden tueksi. Lisäksi tulevan kauden osakilpailujärjestäjille jäi hiukan avoimeksi se, kuinka promoottorin myynti ja sarjan markkinointi oli todellisuudessa sujunut. Mitään konkretiaa ei siellä ollut näihin kysymyksiin esittää.

3) Kaiken kulminaatiopiste oli 21.11. järjestetty sarjan palkintojenjakotilaisuus. Syystä, mikä ei tähän päivään mennessä ole selvinnyt, ei ainuttakaan promoottorin tahi koordinaattorin päättävää edustajaa vaivautunut paikalle. Tämä herätti suurta halveksuntaa kilpailijoiden keskuudessa promoottoria sekä koordinaattoria kohtaan. Ainoastaan sarjan varainhankinnassa toiminut Timo Hallia oli paikalla, kiitos siitä hänelle.

Ihmetystä herätti myös sangen erikoiset palkinto-ohjeet rahapalkintojen lunastamiseksi. Nämä ohjeet sekä promoottorin pois jääminen tilaisuudessa olivat viimeinen niitti kilpailijoille.

Tilaisuudessa olleet allekirjoittivat vetoomuksen AKK:n hallitukselle, jossa he vaativat sarjan pyörittämisvastuun siirtämistä avoimiin, luotettaviin ja kilpailijoita arvostaviin käsiin. Tämä vetoomus allekirjoituksineen toimitettiin AKK:n hallitukselle sekä julkisuuteen 23.11.

4) Samalla kuljettajien edushenkilöt (Jere Rekola, Jaska Nuorala, Pasi Törmä ja Tero Salminen) laativat esityksen rallin lajiryhmälle, joka protokollan mukaisesti esittää lopullisen esityksen AKK:n hallitukselle. Tästä tiedotettiin julkisuuteen 26.11.

Esityksessä vaadittiin, luottamuksen palauttamiseksi, sekä koordinaattorin että promoottorin vaihtamista. Kilpailijat olivat valmiita tinkimään mm. rahapalkinnoista 2016, sillä ensisijainen tavoite oli pelastaa Suomen suosituin rallisarja sekä osaavat ja luotettavat kilpailuiden järjestäjät, jotka olivat jo tehneet paljon työtä ja panostaneet rahaa kilpailuidensa järjestelyihin.

5) AKK:n hallitus päätti 2.12. ottaa kilpailijoiden vaatimuksen sekä rallin lajiryhmän esityksen mukaisesti promootio-oikeudet haltuunsa. Käytännön toteutuksesta vastaa rallin lajiryhmä AKK Motorsport ry:n kanssa. Samalla päätettiin avata promoottorihaku vuodelle 2017. Uusi promoottori valittaisiin viimeistään maaliskuun 2016 loppuun mennessä. Näin uusi promoottori pääsisi laskeutumaan pehmeästi mukaan kauden 2017 suunnitteluun. Nyt toimittiin nimenomaan harrastajalähtöisesti, kuullen kilpailijoiden ääntä osakilpailuiden järjestäjät mielessä.

6) Rallin lajiryhmä kokoontui 4.12., jolloin ryhmä kuuli ja käsitteli eri toimintoihin tarjouksia jättäneitä toimijoita. Punnittuaan eri vaihtoehtoja, lajiryhmä päätyi 10.12. julkaistuun kokoonpanoon. Valittu konsepti on lajiryhmän mielestä paras vaihtoehto vastata kuljettajaryhmän esitykseen sekä varmin keino saada asiat nopeasti raiteilleen ja normalisoitua niin, että kilpailijoilla on selvyys, että sarja ajetaan. Tätä varmistusta ja selkeätä kuviota odottivat kiihkeänä myös kilpailuita järjestävät seurat. Näin varmistettiin se, että kaikki tahot pääsivät toteuttamaan suunnitelmiaan luottavaisina siitä, että F-sarja ajetaan myös 2016 ja suunnitelmat kaudesta 2017 eteen päin saataisiin hyvissä ajoin käyntiin.

Rallin lajiryhmän tehtävänä on aina miettiä kokonaisuuksia päätöksiä tehdessään. Tässäkin tapauksessa vaakakupissa oli Suomen suosituimmaksi nousseen, perinteikkään rallisarjan sekä osakilpailujärjestäjien kohtalo ja tulevaisuus. Tilanne ja erittäin tiukka aikataulu vaativat nopeita ratkaisuja, etenkin kun kilpailijoiden suunnalta väläytettiin välivuoden kaapuun verhottua boikottia. Lajiryhmä näkee, että nyt tehty ratkaisu turvaa sarjan jatkuvuuden ja näin ollen niin kilpailijoille kuin rallifaneille on edelleen tarjolla laadukas, urheilullisesti uskottava ja mielenkiintoista seurattavaa tarjoava kansallinen harrastesarja.

Väitteet AKK:n rahastuksesta ja ahneuksissaan tehdystä kaappauksesta voitaneen kuitata sillä, että 200 euron sarjamaksulla sekä 25 euron kilpailukohtaisella mediamaksulla kuitataan sarjan pyörittämisestä aiheutuvat kulut. Budjetoitu puskuri kulujen jälkeen on noin 2 000 euroa. Tämä 2 000 euroa sekä sen ylittävät tuotot kanavoidaan kaikki jo alkuperäisten, budjetoitujen palkintojen päälle. AKK Motorsport ry ei siis tulouta näistä rahoista euroakaan liitolle tai muille tahoille.

Rallin lajiryhmä toivoo, että tämä pitkähkö selostus avaa tapauksen taustoja ja rauhoittaa tilanteen. Samalla kilpailuita järjestäville seuroille sekä sarjasssa työskenteleville tahoille toivotaan työrauhaa.

Kilpailijoille, katsojille sekä kaikille sidosryhmille toivotamme oikein rauhaisaa ja ennen kaikkea sopuisaa joulua sekä vauhdikasta uutta vuotta 2016!

AKK Motorsport ry rallin lajiryhmä

 

Kuva: Janne Pieviläinen


Takaisin uutisiin