F-Rallisarja

Uutiset

Kuhmoinen päättää F-rallisarjan talvikauden 23.2.2019


22.02.2019

Krister Sjölund lähtee yleisen klassikko-luokan piikkipaikalla numerolla 33 (Kuva Marko Kyöstilä).

 

Vuoden 2019 ensimmäinen F-rallisarjan osakilpailu kurvailtiin vajaa kolme viikkoa sitten Hankasalmella ja nyt lauantaina 23.2. on vuorossa kauden toinen osakilpailu Tullan UA:n järjestämä Kuhmoisten 2. Soraralli. Ralli päättää samalla sarja talvikauden. F-rallisarjan luokkiin lähtee yhteensä 111 eli rallikielellä ”metsäliiton” verran kilpailijaparia. Kaikkiaan ralliin ilmoittautui yli 150 autokuntaa, joten katsottavaa riittää.

 

Kuhmoinen kuuluu Jämsän seutukuntaan ja Keski-Suomen eteläisin kunta. Kun kuulee sanat Jämsä ja Keski-Suomi niin ollaan rallin kehdossa. Kuhmoinen on mukavan matkan päässä, Tampereelta, Jyväskylästä ja Lahdesta, kaikista on matkaan vain 80 - 90 kilometriin.

Kuhmoinen on pieni kunta, vain reilun 2000 asukkaan kokoinen.

Kuhmoisista on kotoisin mm. radion pitkäaikainen kuuluttaja Pentti Fagerholm, joka tunnetaan myös Michael Monroen isänä.

Kuhmoisten pitäjäruoiksi nimettiin 1980-luvulla liha-perunakeitto, suolasärjet ja perunalimppu, uunipuuro, penkkivelli eli perunajauhosta tehty mutti sekä keitetty ja paistettu kaurapuuro. Saa nähdä, pääsemmekö nauttimaan niiistä.

Tullan UA:kin on varsin tuore seura, tänä vuonna seuran tunnetuin kuljettaja on Joonas Lindroos, joka voitti juuri edellisenä viikonloppuna Kouvolan SM-rallissa SM3-luokan.

 

Anssi Valkonen avaa rallin

 

Anssi Valkonen pääsi ladun auraajaksi Markus Hellströmin jouduttua jättämään kisan väliin. Kauhavalainen sai siis oviinsa numeron 1. (Kuva Marko Kyöstilä).

 

Markus Hellström odotti jo Hankasalmella pääseväänsä ajamaan uudelleen ja hehkutti Kuhmoisten kisaa, mutta niin onnetar pyllisti ja Hellström loukkasi pihatöissä itseään muutaman viikon sairausloman. – Kun Kuhmoinen jää väliin, pitää onnistua kauden muissa kisoissa, kaikissa, päätteli Hellström ja odotti, että jotain yllätyksiä saisi käydä, ettei kukaan pääsisi liikaa karkuun. No kaikki on kuitenkin omissa käsissä tässä vaiheessa.

Numerolla 1 matkaan starttaa Anssi Valkonen, joka menetti johtoasemansa Hellströmille vasta toiseksi viimeisellä pätkällä. Numerolla kaksi lähtee Valkosta takaa ajamaan Marko Haapsaari, joka oli Hankasalmelle ensi kertaa kunnon jarrut. Kolmantena lähteekin sitten Niko Mäkinen, joka johti Hankasalmella kisaa alussa. Suistui reiluksi minuutiksi hankeen, mutta nousi tauon sijalta 12 neljänneksi.

Nälkäisinä matkaan lähtevät myös avauskisassa pisteittä jääneet rallinsprintin parivuoden takainen Suomen mestari Mika Lemmetti, kaksinkertainen F-rallisarjan mestari (seniorit -17, yleinen -19) Juha Paavilainen sekä viime vuoden pronssimitalisti Reijo Mattila, jolla on muuten mestaruus vuoden 2013 Suomi-Cupissa. Sarjalaisia tulee kirittämään mm. Jari Kankaanmäki ja Ville Hanhisuanto.

 

Nelivetoisiin piristystä

 

Nelivetoisissa avauskisassa oli paikalla vain kaksi paria. Nyt luokan voitosta taistelee jo seitsemän autokuntaa. Sarjan kärjessä lähtee Hankasalmen voittaja Jari Puntanen numerolla 26. (Kuva Marko Kyöstilä).

 

Kun avauskisaan lähti vain kaksi kilpailijapari, niin nyt mukana on viisi sarjalaista ja pari ulkopuolella sarjan ajavaa. Avauskisan voittaja Jari Puntanen lähtee ensimmäisenä matkaan saaden peräänsä viime vuoden mestarin ja juuri viime viikonloppuna SM1-luokassa R5-autojen jälkeen kuudenneksi ajaneen Juha Koljosen. – Toivottavasti saadaan auto paremmaksi kuin avauskisassa, toivoi Puntanen.

Mukana pistetaistelussa ovat myös Jari Kuikka, Toomas Palmi ja Pekka Karjalainen ja heitä kirittävät enduromestari Juha Salminen ja Markku Rainamo R-Lite Fiestalla.

 

Sjölund hallitsi yleistä luokkaa

 

Juha-Pekka Suuronen ajoi Hankasalmella komeasti kakkoseksi ja lähtee sarjakakkosena matkaan numerolla 34. (Kuva Marko Kyöstilä).

 

Krister Sjölund siirtyi Hankasalmella kisan kärkeen jo kakkospätkän jälkeen vieden voiton 16,3 sekunnin erolla Juha-Pekka Suuroseen.

– Auto oli todella hyvä ja rengas pelasi hienosti, tuntui siltä, että emme olisi olleet niin nopeita, totesi Sjölund kisan jälkeen ja lupasi yrittää pitää piikkipaikkansa joka kisan jälkeen.

Kalle Asikaisen nousi kovalla kirillä päätöspätkällä kolmanneksi ohi Petri Vihervuoren. Neljän kärki ajoi pikkuluokassa. Ison luokan voiton vei parin vuoden takainen B-juniorimestari Jaakko Tulla ennen Tomi Mäkistä. Pisteitä himoitsevat myös viimeksi lumitöitä tehneet Tuomas Välilä ja Jonni Ruottunen. Kisaan mukaan lähtee myös viime junnujen kakkonen ja tällä SM2-luokassa kolmantena oleva Ari-Pekka Koivisto, joka joutui jättämään avauskisan väliin.

 

Kytölä ennakkosuosikkina

 

Numerotkaan eivät pysyneet matkassa, kun Kari Kytölän seitsemännen mestaruuden jahti alkoi voitolla Hankasalmella. Kuhmoisiin seniorimestari starttaa numerolla 61. (Kuva Marko Kyöstilä).

 

Kuusinkertaisen seniorimestarin Kari Kytölän seitsemännen tittelin jahti alkoi mallikkaasti. Alkuvaikeuksien jälkeen orivetinen ajoi selvään voittoon. – Aamulla oli kiire ja totuttelua renkaisiin. Sitten kun tottui vähän renkaisiin, niin moottorista ei tullut täysiä tehoja, Kytölä harmitteli voitosta huolimatta.

Lasse Hirvijärvellä oli renkaiden kanssa totuttelua ja hän joutuikin todella tiukkaan taisteluun kakkossijasta Kai Hukkasen kanssa. Taistelu päättyi Hirvijärven hyväksi 4,4 sekunnin erolla.

Pikkuluokan paras oli Jari-Pekka Lehtonen ennen Tero Nikkistä.

Jämäpisteisiin joutui tyytymään avauspätkän nopein Petri Reunanen. Kokonaan pisteittä jäivät johtoasemasta lumitöihin joutunut Seppo Korhonen, tekniikkamurheisiin sortuneet Marko Mansikkamäki ja Jyrki Sorjasaari. Sarjalaisia lähtee kirittämään järjestävän seuran Jouni Lindroos kartturinaan Joonas ajokkina Peugeot 208 R2.

 

Tapojärvi onneakin voitossa

 

Jesse Tapojärvi on juniori- ja Tulokas-Cupin kärjessä avauskisan jälkeen sekä Original-Cupin kolmosena. Lauantaina 23.2. Kolarin Moottorikerhon pilotti kurvailee numerolla 79.(Kuva Marko Kyöstilä).

 

Juniorien avauspätkän kärkitroikka juuttui kakkospätkällä edellisessä luokassa lähteneen ulosajon aiheuttamaan esteeseen. Tästä ei heille aikahyvityksiä rallin sääntöjen herunut. Niinpä kokonaan ilman pisteitä jäi Kim Forsgren ja jämäpisteisiin jäivät Matias Oksanen ja Kristian Nieminen.

Jesse Tapojärvi nousi tauolla kisan kärkeen ja piti vaikeuksistaan huolimatta pintansa maaliin saakka, vaikka menetti ennen päätöspätkää kärkipaikkansa hetkeksi Eetu Kainulaiselle, joka puolestaan putosi neljänneksi.

Kakkoseksi ajoi ison luokan voittaja Matti Ahonen, joka ei kuitenkaan aja pisteistä ja niinpä ison luokan korkeimmat pisteet kuittasi Matias Valkonen. – Onnea oli paljon mukana, kun kärkiukot joutuivat sumaan. Itselläni oli vaikeuksia niin nelos- kuin viitospätkälläkin. Onneksi päätöspätkän rutistus riitti voittoon, Tapojärvi selvitti.

Hankasalmella menestyneitä tulevat jahtaamaan erityisesti sumaan juuttuneet Forsgren, Nieminen ja Oksanen. Heidän lisäkseen isoa pistesaldoa tavoittelee iso joukko.

 

Tapojärvi myös Tulokkainen ykkösenä

 

Eetu Kainulainen on Tulokas-Cupin kakkosena. Eetu numero Kuhmoissa on 81. (Kuva Marko Kyöstilä).

 

Tapojärvi vei myös ennen Kainulaista. Kolmanneksi kaasutteli Tero Hänninen ennen Ville Puumalaa.

Lue myös Tulokas-Cupista.

 

 Kalle Asikainen johtaa Original-Cupia ja yleisen klassikon kolmantena. Kuhmoisissa juvalainen nähdään numerolla 35. (Kuva Marko Kyöstilä)

 

Original Cupissa kaksi ensimmäistä erikoiskoetta kärjessä viiletti Jonni Ruottunen, joka kuitenkin omien sanojensa mukaan poistui tieltä perä edellä lujempaa kuin koskaan ennen. Ruottusen ulosajon jälkeen kärkipaikan otti Kalle Asikainen pitäen pintansa maaliin saakka: Tomi Mäkinen oli kakkonen ja kahden sarjan kärjessä oleva Jesse Tapojärvi on kolmantena.

 

Tervetuloa Kuhmoisiin!

 

Kuhmoinenkin ensi kertaa F-Cup/rallisarjan näyttämönä

Viisi erikoiskoetta, 73 EK-kilometriä, talven parhailla teillä.

Maittavia erikoiskokeita jotka eivät takuulla jätä tunnepohjalta kylmäksi kuljettajia, eikä katsojiakaan.

 

Kuhmoisten 2. Soraralli, Tullan UA

 

Kilpailupäivä: 23.2.2019

 

Reitti: Viisi (5) erikoiskoetta, 73 EK-kilometriä, kokonaisreitti n. 167km.

Kilpailukeskus: Kuhmola, Toritie 57, 17800 Kuhmoinen.

Avoinna: Kilpailupäivä 23.2.2019 klo 7 - aina palkintojenjakoon asti.

                   Nuotituspäivänä 22.2.2019 klo 15-20.

 

Huoltoparkki:  Kilpailukeskus Kuhmolan välittömässä tuntumassa

Nuotitus: pe 22.2.2019 klo 10.00-17.30.

ennakkotutustumismateriaalin jako alkaa klo 9:30

Huom! Paikka on vaihtunut, avoinna klo 9.30-15.: Neste Kuhmoinen (Toritie 64, 17800 Kuhmoinen)

 

Turvallisuustarkastus:

La 23.2.2019 klo 08:01 alkaen. Liehun halli, Kuntotie 3-5, 17800 Kuhmoinen..

 

Kilpailun lähtö: klo 10.01, Kilpailukeskus Kuhmola, Toritie 57, 17800 Kuhmoinen.

Tauko n. klo 11.45, Kilpailukeskus Kuhmola, Toritie 57, 17800 Kuhmoinen.

Maali n. klo 14.45, Kilpailukeskus Kuhmola, Toritie 57, 17800 Kuhmoinen.

 

Rallipakettien myyntipaikat:  

Kilpailun reitti julkaistaan TullanUA:n nettisivuilla yhtäaikaisesti nuotituksen käynnistymisen kanssa perjantaina 22.2.2019 klo 10.

Tästä suoraan karttalinkiin: http://tullanua.fi/kilpailukartta.html

Huomio- ja vaaramerkit löydät sekä turvallisuusohjeet löydät rallin facebook-sivulta
Katsojille myydään pääsylippurannekkeita hintaan 10 euroa kappale (ranneke käy jokaiselle ek:lle),

joko erikoiskokeen varrelta tai ennakkoon perjantaista 22.2.2019 klo 10 alkaen

Neste Kuhmoinen (Toritie 64, 17800 Kuhmoinen) avoinna arkisin 6.30-19.00, la 7.00-19.00 

Neste Jämsän Portti (Kauhkialantie 108, 42100 Jämsä) avoinna arkisin 6.30-22.00, su 7.00-22.00

SEO Padasjoki (Taulunmäentie 2, 17500 Padasjoki) avoinna arkisin 6.00-20.00, la 8.00-17.00


Painetun kartan, aikataulun, lähtöluettelon voi ostaa huoltoasemalta 22.2.2019 alkaen klo 10 ja kilpailupäivänä myyntipaikkojen avauduttua.

 

Käypä tutustumassa facebookissa, Kuhmoisten Sora -ralli

https://web.facebook.com/Kuhmoistenralli/

ja netissä

http://tullanua.fi/index.html

Seuraa myös F-ralllisarjan facebookista ja/tai instagramissa

https://www.facebook.com/frallisarja/

https://www.instagram.com/frallisarja/?hl=fi

 

Tulokset hoitaa: http://ajaksi.fi/wp/

 


Takaisin uutisiin