F-Rallisarja

Uutiset

Niemi mykistävän ylivoimainen


15.01.2017

Laihian UA:n Henri Niemi oli mykistävän ylivoimainen ensimmäisessä yleisen luokan F-rallisarjan osakilpailussa Limingassa. Opel Astra takoi kahdella ensimmäisellä pohjat johtaen kisaa ennen kolmatta erikoiskoetta jo 35,2 sekunnilla. Maalissa ero kisan kakkoseksi ajaneeseen Suonenjoen UA:n Juha Rytköseen kasvoi jo reiluun minuuttiin. Opel Astrojen kolmosvoiton varmisti Kajaanin UA:n Teijo Karjalainen.

 

Henri Niemi aloitti kauden todella suvereenisti.

(Kuva Marko Kyöstilä)

Henri Niemi järjesti melkoisen pommin voittamalla F-rallisarjan avausosakilpailun Lakeuden UA:n Neste Revonlahti rallin. Jo voitto oli monelle yllätys, mutta voittomarginaali oli uskomaton. Toki voittihan Niemi viime helmikuussa ajetun Rallin juniorimestaruusosakilpailun samalla paikkakunnalla ja on 22-vuotias Niemi muutenkin väläytellyt vauhtiaan. Mm. F-Cupin päätöskisassa Riihimäellä vuonna 2015 voittaessaan A-juniorit oli hän koko kilpailun kolmanneksi nopein. – Oli todella hienoa ajaa nyt pienellä numerolla, ei ollut uria ja pystyi hakemaan linjoja. Kyllä me kakkosen jälkeen hieman kolmosella toppuutettiin, mutta tauon jälkeen meno maittoi, tyytyväinen voittaja nautiskeli.

 

Kauden 2015 hopeamitalista Juha Rytkönen ajoi kisan kakkoseksi. 

(Kuva Marko Kyöstilä)

Rytkönen otti kakkospaikan jo toisen erikoiskokeen jälkeen. Ohjaustehostimen kanssa taistellut Rytkönen piti pintansa loppuun saakka. Ennen päätöspätkää kolmantena ollut vuoden 2016 vetomies Keski-Karjalan UA:n Vesa Hirvonen (BMW M3) koki kurjan kohtalon päätöspätkällä, kun neljä kilpailijaan ennen lähtenyt kanssakilpailija oli ajanut ulos ja jäänyt keskelle tietä. Reilun minuutin pohjista jääneen Hirvosen sijoitus valahti kakkos- tai kolmospaikalta sijalle 12. – Se on harmittavaa, kun näissä ralleissa ei WRC-sääntöä. Oma sijoitus putoaa toisen virheen takia, manasi Hirvonen.

 

Epäonnen soturi Vesa Hirvonen. Idän pikajunalle tuli ylimääräinen asema päätöspätkällä ilman omaa syytä.

(Kuva Marko Kyöstilä)

Niemi voitti väliluokan ennen Rytköstä. Pikkuluokassa Starlet-pilotit Raahen UA:n Tomi Siurua ja Kalkkisten UA:n Joonas Kolehmainen kävivät tiukan taistelun voitosta. Lopulta raahelainen oli 1,3 sekuntia loppilaista nopeampi. Isossa luokassa Hirvonen putosi kolmanneksi. Viime vuoden sarjakolmonen Salon UA:n Markus Hellström vei voiton ennen sarjakakkosta (2016) Riihimäen UA:n Petteri Salmista. Volvo-miesten ero maalissa oli 1,5 sekuntia.

 

Lario seniorivoittoon

Ilmo Lario otti jo kolmannen voittonsa putkeen F-rallisarjassa. 

(Kuva Marko Kyöstilä)

Senioreissa viisinkertainen mestari Pohjois-Hämeen UA:n Kari Kytölä siirtyi kärkeen kakkospätkän jälkeen. Tauon jälkeisen nelospätkän jälkeen kärkeen kipusi Hyvinkään UA:n Ilmo Lario. Lario vei kisan lopulta 20 sekunnin erolla Kytölään. Lario ajoi kolmelle pätkälle pohjat, lopuilla nopein oli MHJ-RT:n Juha Paavilainen, joka oli lopulta kisan kolmonen 14,9 sekuntia Kytölälle jääneenä. Trio ajoi BMW M3:lla ja olivat yleiskilpailun lisäksi myös ison luokan kärki. – Tehtiin perjantaina hyvät testit. Kisa kulki hienosti ja saimme toivotun voiton, nautiskeli jo kolmannen voittonsa putkeen ajanut helsinkiläinen.

Pikkuluokassa paluun F-sarjaan tehnyt Hämeenkyrön UA:n Marko Mansikkamäki (Starlet) vei voiton. Väliluokassa nopein oli KR-Teamin Juha Honkanen, mutta korkeimmat sarjapisteet vei Hausjärven UA:n Jari-Pekka Lehtonen Astralla jääden RS-Escortilla ajaneelle Honkaselle 9,8 sekuntia.

 

Suosikit kärjessä A-junnuissa

Ennakkosuosikki Ville Hanhisuanto ei pettänyt. Lähes minuutin voitto A-junnuissa. 

(Kuva Marko Kyöstilä)

Sensaatiomaisesti viime kauden päätösosakilpailun B-junnujen voiton Lahdessa ajanut ranualainen Ville Hanhisuanto ajoi jokaiselle erikoiskokeelle pohjat. – Jouduttiin ajamaan hieman ”käsijarru” päällä, kun tulpat sulivat jo edellisessä kilpailussa Piippolassa. Kisa meni hyvin ja tästä on hyvä jatkaa, nautiskeli MHJ-RT:tä edustamaan siirtynyt BMW M3 -pilotti.

Kakkoseksi ajoi Tervakosken UA:n Tuomas Välilä Opel Astralla jääden voittajalle 58,7 sekuntia. Oulun UA:n Topi Vänttilä oli Seat Ibizalla kolmas kahdeksan sekuntia Välilälle jääneenä.

Hanhisuanto vei ison luokan ja Välilä väliluokan. Pikkuluokan paras oli Päijät-Hämeen UA:n Toomas Palmi Toyota Starletilla.

 

Kohtaniemille korkeimmat sarjapisteet

 

Kohtalon veljekset, Jarkko ja Joni Kohtaniemi poistuivat Limingasta B-juniorien sarjajohtajina.

(Kuva Marko Kyöstilä)

B-juniorien kolme kärkipaikkaa veivät vierailijat järjestyksessä; voittaja Lakeuden UA:n Janne Laamanen (Civic), kakkonen ScPalasin Antti Piispanen (Astra) ja kolmonen Kolarin MK:n Jesse Tapojärvi (RS).

Lahden UA:n veljespari Jarkko ja Joni Kohtaniemi siirtyivät sarjalaisten kärkeen jo kakkospätkän jälkeen ja pitivät pintansa loppuun saakka. Kohtaniemet keskittyivät vain korkeimpiin sarjapisteisiin. – Oma vika, kun voittoa ei tullut. En voi olla tyytyväinen suoritukseen. Paljon pitää parantaa, jutteli Jarkko Kohtaniemi. Nelikko oli myös väliluokan neljän kärki. Pikkuluokan voiton vei Hämeenkyrön UA:n Mika Kaapu Starletilla. Isossa luokassa Laukaan MM:n Jaakko Tulla (BMW M3) voitti niukasti Lopen UA:n Esa Hutrin 3,2 sekunnilla.


Takaisin uutisiin