F-Rallisarja

Uutiset

Toni Gardemeisterin kehityspäivä Saukkolan EK:lla


30.08.2019

F-rallisarjan Tulokas-Cupin välietappina palkittiin kolme kilpailijaa Toni Gardemeisterin kehityspäivällä Saukkolan EK:lla 28.8.2019. Itseoikeutettuna mukaan pääsi sarjan ykkösenä kolmen osakilpailun jälkeen ollut AL-Härmän Ville Puumala sekä idean kummisedän Aku Kaukoluodon esityksen mukaan kaksi osakilpailua voittanut Toivakan AUK:n Kristian Nieminen sekä nuori 18-vuotias Tervakosken UA:n Juuso Jorvala.

 

Toni Gardemeister oli kutsunut mukaan avukseen myös WRC-aikaisen kartturinsa Jakke Honkasen. Tonin huippukausihan osui vuodelle 2005, jolloin hän ajoi Jaken kanssa kolmasti kakkoseksi sekä kerran kolmanneksi Ford Focuksella sijoittuen loppupisteissä neljänneksi Sebastien Loebin, Petter Solbergin ja Marcus Grönholmin jälkeen.

Kehityspäivänä käytiin läpi vähän kaikkea, mitä liittyy vähänkin autourheiluun. Toni ja Jakke kertoivat kokemuksiaan omalta aktiiviuraltaan.

– Kaikkein tärkein asia on kuitenkin ajoharjoittelu ja sitä on tehtävä aina kun se vain mahdollista. Ajamaan oppii vain ajamalla, teroitti Gardemeister ja vasta sen jälkeen puututaan auton hienosäätöön. Toki toimiva auto on aina etu.

Lounaan ja rupattelun jälkeen siirryttiin sitten asiaan eli ajoharjoitteluun. Ensin kilpailijat Ville Puumala kartturinaan velipoika Matti, Kristian Nieminen kartturinaan pikkuserkku Valtteri sekä Juuso Jorvala jo hieman kokeneemman kartturinsa Pasi Törmän ajoivat muutamaan otteeseen ja mestarit Toni ja Jakke seurasivat menoa penkalta.

Tämän jälkeen sekä Toni että Jakke istuivat kumpikin vuorollaan kunkin kilpailijan vieressä ja antoivat palautetta ajosta.  Toni antoi sen lisäksi pikkuvinkkejä alustan säätöön.

– Kaikille kuskeille yhteistä oli, että he osaavat ajamisen perustaidot kohtuullisen hyvin. Pikkukorjaukset tehdään juuri niin, kuin ne pitääkin tehdä. Jokaisella oma tyylinsä ja jokaisella riittää hiomista, totesi kumpikin opastaja.

Auton säädöistä löysi Gardemeister yhteisen nimittäjän.

– Alusta tehdään nykyään melkoisen pehmeitä, mikä on periaatteessa hyvä asia, mutta se ei saa olla liian pehmeä. Täällä yritettiin pienessä ajassa pikkukorjauksia säätöihin ja niitä kannattaa jatkossakin miettiä.

Jokaista autoa hieman muutettiin ja jokainen oli tyytyväinen tulokseen.

 

Vasemmalta Ville Puumala, Toni Gardemeister ja Matti Puumala.

 

Ville Puumala – Matti Puumala, AL-Härmä, BMW M3

Alahärmän Ville ajaa veljensä Matin kanssa, ja he ovat sekä Tulokas-Cupin kärjessä että myös F-rallisarjan juniorien ykkösiä.

– En ole koskaan päässyt testaamaan autoa ja ajoharjoittelu sitä myötä jäänyt. Nyt oli hieno päästä ajamaan kunnon testiä ja saada palautetta niin Tonilta kuin Jakeltakin. Auton alustaa säädetiin loppuhetkillä ja sen jälkeen ajettavuus parani. Harmitti hieman, kun oli jo niin loppuun ajetut kumit. Hieno päivä, kiitteli Ville.

 

Vasemmalta TG, Kristian ja Valtteri Nieminen.

 

Kristian Nieminen – Valtteri Nieminen, Toivakan AUK, Toyota Starlet

Kristian on pikkuserkkunsa Valtterin kanssa ajanut tällä kaudella kaksi osakilpailuvoittoa (Kuhmoinen, Toivakka). Sen lisäksi he ovat olleet kahdessa RSJM:n osakilpailussa nopeimmat ja toisessa nuottikisassaan Vetomiehessä peräti viidentenä.

– Autoa on paranneltu pitkin kautta. Vetomieheen saimme uuden alustan, mutta emme ehtineet sitä oikein säätämään. Toni kertoi heti, mitä pitäisi tehdä, ja tulos kyllä meni oikein, Kristian myhäili ja myös Valtterin mielestä auto parani. Niemisillä on kummallakin karting-taustaa.

 

Vasemmalta Juuso Jorvala, TG ja Pasi Törmä.

 

Juuso Jorvala – Pasi Törmä, Tervakosken/Riihimäen UA, Toyota Starlet

Lähes kolmen vuoden jälkeen viime syksynä ralliin comebackin tehnyt Juuso Jorvala on vasta 18-vuotias, eli ensimmäiset rallit tervakoskelainen ajoi jo 14-vuotiaana nassikkana. Nyt Juuso oli yllättänyt valinnastaan, hieman haparoivan alkukauden jälkeen, toki huomionosoituksesta erittäin tyytyväisenä.

– Olemme kärsineet sähköongelmista enemmän kuin lääkäri määrää. Onneksi tänään auto pelasi hienosti. Toni mielestä auto on liiankin pehmeä. Päivän aikana hiottiin alustaa ja saimme sen nyt mieleiseksi, Juuso jutteli päivän päätteeksi.

 

Kiitos Toni ja Jakke!


Takaisin uutisiin